tisdag 7 oktober 2014

Cupcakes & Fyllda Veteflätor!

I fredags fick jag ett ryck och bakade två olika sorters cupcakes, där båda recepten kom från Leila Lindholms mumsiga bok Hello Cupcake!
Och! Jag bakade även fyllda veteflätor till sambons kommande födelsedagsfirande. Har såklart lite mer bakning som ska göras till den dagen, men man bör ju börja nånstans!
De supermumsiga cupcakes:en avnjöts när jag hade drinkkväll hemma hos mig, gott i gott!
Som vanligt är det är både roligt och avkopplande att baka, och det är alltid lika spännande att utveckla egna recept samt testa på nya recept, som man kanske sätter sin egna touch på!


Cupcakes!


Klassiska Cupcakes!

Kan tillägga att jag använde inte någon citron alls, utan fokuserade på att smaksätta med ännu mera vanilj i både smet och glasyr, för ville ha vaniljmuffins! Sen hade jag även i lite mosade hallon i glasyren, och färgade mina cupcakes med rosa gelefärg!

Kunde inte låta bli att smaka!

Färdiga cupcakes!


Hasselnötscupcakes!

Hade inte i kaffe denna gång, men kan tänka mig att det bryter fint!

Multibakar.
Vetedeg på gång och cupcakes redo för frosting!

Färdiga cupcakes!


Fyllda Veteflätor

Supergoda och fluffiga veteflätor med vaniljfyllning, där sirapen ger en hint av kola.

2 stycken

150g smör
5 dl mjölk (3%)
50g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 msk malen kardemumma
1 msk vaniljsocker
1 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Vaniljfyllning:
200g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 dl sirap
3 msk vaniljsocker

1 ägg
50g mandelspån

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och häll över mjölken. Ljumma degspadet till 37 grader.
Smulan ner jästen i en bunke. Häll över lite av degspadet och vispa så att jästen löser upp sig, 
Vispa ner resten av degspadet och tillsätt salt, socker, kardemumma, vaniljsocker och uppvispat ägg. Ha i ungefär hälften av vetemjölet, arbeta degen blank och smidig. 
Tillsätt mera mjöl, kom ihåg att spara en del vetemjöl till utbakningen. Degen är färdig när den släpper bunkens kanter. 
Strö över lite mjöl och jäs degen övertäckt 40-45 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser till vaniljfyllningen!
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 delar, arbeta varje del till en smidig deg.
Dela varje del till 3 bitar. Rulla ut dem lite lätt och använda sedan kaveln för att platta ut bitarna på längden och bredden (se bild nedan!).
Bre på vaniljfyllning på mitten av varje bit, undvik att bre ända ut, och rulla ihop.
När alla bitar är fyllda och rullade, fläta ihop.
Lägg veteflätorna på två smorda plåtar, eller med bakplåtspapper, och jäs dem övertäckta i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter, flätorna ska få en djup gyllene färg på ytan.

Har kavlat ut den första degbiten och brer ut fyllningen.

Rullat ihop och lagt skarven nedåt, dock kommer
lite av fyllningen att hitta ut.

Första veteflätan är redo för att jäsas!

På med ägg och mandelspån, redo för ugnen!

De färdiga veteflätorna åkte in i frysen i väntan på kalas!





4 kommentarer:

  1. Hmmm... nu är jag nog helt säker på att B måste smuggla med sig minst EN chokladkaka åt mig då han besökt er.
    Du är SÅ bra på det där med att baka, det borde få vara nåt du jobbar och får lön för!
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Carita!
      Ha ha, jag får skicka med nåt gott tillbaka! Undra om det kommer fram då bara.. ;)

      Radera
  2. Viilka fina veteflätor! Längtar tills man får smaka den ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!
      Ja jag hoppas de ska smaka bra! :)

      Radera