måndag 25 augusti 2014

Stora kardemummabullar med vallmofrön!

Idag upptäckte jag att jag hade jäst i kylen som var på väg att gå ut...
What to do!?
Baka såklart!
Jag älskar stora fluffiga bullar och jag älskar kardemumma, så idag bakade jag stora kardemummabullar!
Jag utgick från ett grundrecept på vetebullar för att sedan lägga min egna touch på det... Jag vet ju vad jag gillar bäst när det kommer till smaker!
Idag blev det att testa att ha vallmofrön på bullarna, både för smaken och utseendet!
Och! Hade en idé om att ha kombinerat med lite lavendel på också... men hittade ingen i butiken idag, en annan gång!


Dags att baka!

Jäsning. 

Fyllningen ska bres ut.

Fyllning plus sirap på.

Bullarna redo för formarna!
Vallmofröna är på, dags att grädda bullarna!

Färdiga och färggranna! 

GOTT GOTT GOTT! 


Stora kardemummabullar med vallmofrön

(15 bullar)

150g smör
5 dl mjölk (3%)
50g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
Ca 1,2 liter vetemjöl

Fyllning:
200g mjukt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk malen kardemumma
Sirap

Ägg
Vallmofrön (blå)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och värm allt till 37 grader, ljummet.
Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet, använd handvisp. Tillsätt resten av spadet och salt, socker, sirap, vaniljsocker, kardemumma och 2/3 av mjölet, siktat.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig, tillsätt mera mjöl men spar 1-2 dl till utbaket.
Degen är färdigarbetad när den släpper från bunkens kanter.
Strö lite mjöl på ytan så att degen inte torkar, täck med bakduk och låt jäsa 45 minuter.
Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. 
När degen slutat kladda kavla ut den till en rektangel. (Tänk på att det ska bli stora bullar, så ingen tunn degbotten!)
Rör ihop ingredienserna till fyllningen, minus sirapen.
Bred ut den mjuka fyllningen på degplattan, avsluta med att ringla över sirap och bre ut den över själva fyllningen. (Tips! Pudra lite extra kardemumma över fyllningen för en mer kardemummakick!)
Rulla samman och skär i bitar, avgör storlek själv. Jag fick ut 14 bullar!
Lägg bullarna i stora pappersformar, eller på bakplåtspapper, på plåtar.
Jäs under bakduk 45 minuter.
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.





4 kommentarer:

  1. Men alltså åååh så goda de ser ut! Rolig idé med vallmofrön på.
    sista fotot med skylten i bakgrunden får mig direkt att tänka på ett café. Öppna ett :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var riktigt gott med vallmofrön på! Tar med smakprov imorgon!
      Ja det är ju drömmen, eget bageri o café!

      Radera