torsdag 17 oktober 2013

Jag säger Grattis! med en mastig bakelse!

Igår fyllde min fantastiska sambo år!
Efter jobb och annat så blev det till slut lite födelsedagsfirande sent på kvällen.
Man måste ju fira för fasiken!
Jag hade köpt blommor, lagt fram presenter och till dagen i ära gjort bakelser...
O det blev riktigt mastiga och söta bakelser.... men ack så mumsiga!


Grattis grattis!



Chokladrulltårtsbakelser med syrliga hallon och färskostgrädde.

8 bakelser.

Rulltårta:
4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Färskostgrädde:
5 dl vispgrädde
200 g färskost
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 paket frysta hallon (frysta blåbär eller annan frukt/bär funkar också!)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna (30x40 cm), smörj ev lite smör på bakplåtspappret.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner blandningen i smeten och vispa ihop. 
Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. (Kolla att kakan är helt genomgräddad med hjälp av en tandpetare/sticka.)
Stjälp direkt upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och ta försiktigt bort bakplåtspappret som kakan gräddats på (ev kan man pensla lite vatten på pappret för att det lättare ska lossna från kakan.). Låt kakan svalna.

Färskostgrädde:
Vispa grädden hårt i en bunke, klicka sedan ner färskosten och häll i torrvarorna i grädden, vispa allt till en jämn kräm.

Tina de djupfrysta hallonen helt och sila bort ev vätska.
Bred ut ett täckande lager med färskostgrädde (spara grädde till att täcka bakelserna med!) över den kalla kakan, placera ut hallonen över kakan och bred sedan ut dem över grädden.
Rulla försiktigt kakan till en rulltårta. Ta hjälp av bakplåtspappret för att rulla ihop kakan. (Varning! Bakplåtspappret kan ha fastnat mot kakan, använd en stekspade eller liknande för att lossa kakan från pappret.) 
När man fått till en rulle av kakan så lindar man platsfolie runt rulltårtan och låter den vila i kylen några timmar eller till dagen efter så att den håller ihop.
Skär upp rulltårtan till bakelser. Bred runt färskostgrädde och garnera bakelserna!

Bakelserna är väldigt goda, och mastiga!

Yummu yummy, I got love in my tummy!



Chokladrulltårtan är täckt med färskostgrädde, hallonen är
fördelade över och ska smetas ut innan rullning sker.

Det blev en rulle av rulltårtan!

Rulltårtan var fantastik god och smälte nästintill
 i munnen!

Bakelserna är garnerade och redo för att ätas!




3 kommentarer:

  1. Gott det ser ut! Du är duktig på att baka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Vad snällt!
      När jag fyller år gör jag en Tess-vänlig tårta. Chokladbotten och nån fyllning som du kan tänkas gilla. =)

      Radera
  2. Åh mums! Men så mycket man gått miste om :-)

    SvaraRadera